Lidt om mundtlig fortællekunst

Historiefortælling er på alder med den allerførste amøbe – og det er muligvis overdrevet, men sandsynligvis på alder med det første talende menneske. Mennesker har altid fortalt og skabt et særligt møde, et NU hvor fortæller og lyttere er til stede i et fællesskab, der giver nærvær og plads til eftertænksomhed, latter, forbavselse, gru, genspejling og meget mere.

Nogle fortællinger har været så stærke, at de har overlevet op til vor tid. Andre fortællinger har været mere personlige og måske tilhørt en bestemt tid og et bestemt sted. Den mundtlige fortælling har altid været levende – og er det stadig.
Gamle eventyr og folkefortællinger ligesom myter og sagaer blevet bevaret på skrift og har fået en renæssance og genfortælles nu i mundtlig form, som var den oprindelige. Men nye fortællinger og nye former dukker løbende op.

I foreningen Fortællere i Østjylland elsker vi den gode historie, om det så er en gammel sag eller en helt nyskabt fortælling.


Ligesom fortællinger er uden alder er fortællerne det også.

Den mundtlige fortæller deler ud af sig selv. Nogle gør det i små grupper, nogle i store. Har du selv lyst til at tage skridtet til at fortælle, tilbyder vi workshops og giver redskaber videre, der kan styrke dig som fortæller, men personligheden i den mundtlige fortælling vil altid være bærende.

Udover workshops står vi bag forskellige fortællescener, hvor det er muligt at lytte til de gode fortællere/fortællinger.